Zwemmend Redden

Zwemmend Redden

Binnen de Reddingsbrigade Breda nemen de opleiding tot zwemmend redden een belangrijke plaats in. Jong en oud kan bij ons terecht om te leren zwemmend redden. De lessen bestaan voor een deel uit conditietraining en elementaire aspecten, maar daarnaast leer je natuurlijk ook werken met verschillende reddingstechnieken. De allerjongste van onze vereniging leren hoe ze zichzelf kunnen redden als ze te water raken, dit wordt op latere leeftijd uitgebreid tot het redden van 1 persoon tot uiteindelijk het leiden van een reddingsactie met verschillende ongevallen en een meervoud van drenkelingen. Er wordt hierbij gebruikt gemaakt van reddings- en hulpmiddelen.

Bij de hogere opleidingen wordt de praktijk ook aangevuld met een stuk theorie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een handleiding, gemaakt door Reddingsbrigade Nederland, waarin dieper in wordt gegaan op uitdagende onderwerpen zoals bijzondere reddingstechnieken (redden uit een wak/bijt, redden uit een auto etc.) en leidinggeven aan een team van redders. Voor het halen van sommige diploma’s dien je in het bezit te zijn van een geldig EHBO-diploma.

Ieder jaar wordt de opleiding zwemmend redden afgerond met een examen aan het einde van het seizoen. Tijdens dit examen kunnen de kandidaten laten zien wat ze het afgelopen jaar hebben geleerd.

Natuurlijk moet je na het behalen van de reguliere diploma’s je kennis op peil houden, dus ook als je alle diploma’s al hebt, kun je blijven trainen, of baantjes trekken. Tevens kunnen we kijken of je het leuk vindt om je kennis over te dragen aan anderen, je hebt dan de mogelijkheid om je instructeursdiploma te halen. Daarnaast zijn er diverse andere activiteiten die je kunt beoefenen binnen de reddingsbrigade om je kennis in praktijk te brengen, zoals de bewakingen op de plassen rondom Breda.