Varend Redden

Varend Redden

Reddingsbrigade Breda biedt naast opleidingen tot zwemmend redden, ook opleidingen tot varend redden aan. Je leert hier hoe je om moet gaan met onze boten (een tinn-silver, twee polyester vletten en een rubberen boot), maar we staan ook uitgebreid stil bij andere belangrijke onderdelen, zoals communiceren met portofoon, roeitechnieken en de effecten van wind en stroming. Ieder lid van 14 jaar of ouder kan deelnemen aan de vaartrainingen. 

In eerste instantie leer je hoe je als bemanningslid moet functioneren aan boord van een reddingsbrigadevaartuig. Als je deze vaardigheden beheerst, kun je ook worden opgeleid tot schipper en leer je de verantwoordelijkheid dragen voor een langzame en later ook voor een snelle boot. Al deze kennis kun je toepassen tijdens de incidentele bewakingen. Leden van de afdeling varend redden houden bijvoorbeeld varend toezicht tijdens zeilwedstrijden in de Biesbosch, zijn actief aanwezig tijdens evenementen in de haven en zorgen voor de veiligheid van de zwemmers tijdens de zwemwedstrijden in de singels van Breda. 

Mensen in nood worden geholpen en verzorgd door gediplomeerde EHBO-ers. Reddingsbrigade Breda werkt echter vooral preventief: voorkomen is immers beter dan genezen. De hulpverlening wordt ondersteund met behulp van diverse materialen. Verder kan er worden samen gewerkt met diverse andere hulpverleningsorganisaties, zo wordt de hulpverlening tijdens evenementen optimaal uitgevoerd. 

Naast verschillende bewakingen en evenementen oefent Reddingsbrigade Breda regelmatig in de weekenden om steeds meer ervaring te krijgen in het varend redden. Het varend redden is een mooie aanvulling op het zwemmend redden.