Zwemmend Redden

Zwemmend Redden

Binnen de Reddingsbrigade Breda neemt de opleiding  zwemmend redden een belangrijke plaats in. Jong en oud kan bij ons terecht om te leren zwemmend redden. De lessen bestaan voor een deel uit conditietraining en het verbeteren van de zwemslagen, maar daarnaast leer je natuurlijk ook werken met verschillende reddingstechnieken 

Ieder jaar wordt de opleiding zwemmend redden afgerond met een examen aan het einde van het seizoen. Tijdens dit examen kunnen de kandidaten laten zien wat ze het afgelopen jaar hebben geleerd. Je kunt bij de reddingsbrigade de volgende diploma’s halen. 

Junior Redder 1 t/m 4 (ca. 5 – 9 jaar)
De allerjongsten van onze vereniging leren bij deze diploma’s hoe ze zichzelf kunnen redden als ze te water raken. De nadruk ligt op survivalzwemmen en het uitbreiden van de zwemtechniek. Daarnaast leren de Junior Redders hoe ze een aantal eenvoudige reddingen uit kunnen voeren. 

Zwemmend Redder 1 t/m 4 (ca. 9-12 jaar)
De Zwemmend Redders leren allerlei technieken om verschillende reddingen uit te voeren. Denk hierbij aan het gebruik van verschillende reddingsmiddelen, maar het op de kant tillen van drenkelingen en het zoeken van slachtoffers onder water. Daarnaast wordt er gewerkt aan het uitbreiden van de zwemconditie. 

Lifesaver 1 t/m 3 (ca. 12-16 jaar)
De Lifesavers beheersen niet alleen de verschillende reddingstechnieken, maar leren ook om samen te werken om complexe ongevallen met meerdere drenkelingen op de lossen. De praktijklessen worden hier aangevuld met een stuk theorie. Hierbij maken we gebruik van de handleiding van Reddingsbrigade Nederland, waarin dieper in wordt gegaan op uitdagende onderwerpen zoals ijsongevallen, auto te water en leidinggeven aan een team van redders. Vanaf het diploma Lifesaver 2 dien je in het bezit te zijn van een geldig EHBO-diploma, zodat je een drenkeling ook verder kunt helpen als hij op de kant is gebracht.

Hogere bondsopleidingen (16+)
Natuurlijk moet je na het behalen van de reguliere diploma’s je kennis op peil houden, dus ook als je alle diploma’s zwemmend redden al hebt, zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt meetrainen met de waterhulpverleningsgroep, waar zwemmend redden en varend redden worden gecombineerd.  Als je het leuk vindt om je kennis over te dragen aan anderen, heb je ook de mogelijkheid om je instructeursdiploma te halen. Daarnaast zijn er diverse andere activiteiten die je kunt beoefenen binnen de reddingsbrigade om je kennis in praktijk te brengen, zoals de bewakingen op de plassen rondom Breda. 

Senioren (18+) 
Tijdens al onze zwemuren is er de gelegenheid om zelf wat baantjes te trekken. Sommige ouders van jeugdleden zwemmen zelf ook terwijl hun kind les heeft, maar ook instructeurs en leden die alle diploma’s al hebben kunnen deze momenten gebruiken om hun conditie op peil te houden 

Trainingstijden
Vrijdagavond trainen wij in het zwembad Sonsbeeck
Pieter-Christiaanstraat 2, 4811 PS Breda

Vrijdagavond 20:15 tot 21:15 uur: Zwemmend Redders(1t/m4) en Lifesaver 1 & 2
Vrijdagavond 21:15 tot 22:15 uur: Lifesaver 3, Waterhulpverlening en Senioren

 

 

Zondagmorgen trainen wij in het zwembad De Wisselaar
Terheijdenseweg 494, 4826 AB Breda
09:00 tot 10:00: Junior Redders (1t/m4), Zwemmend Redders(1t/m4), Livesaver 1 en Senioren