Waterhulpverlening

Waterhulpverlening

Sinds een aantal jaar kent Reddingsbrigade Nederland de waterhulpverleningslijn. Dit is een beroepsopleiding die, in aansluiting bij het huidige MBO-onderwijs, competentiegericht is. In deze opleiding komen kennis van het zwemmend redden en het varend redden samen. Zo leren de kandidaten om hulp te verlenen bij complexe waterongevallen met behulp van alle reddingsmaterialen die ze in de bewakingspraktijk ook tot hun beschikking hebben.  

De waterhulpverleningslijn heeft verschillende diploma’s:
Junior Lifeguard, Lifeguard & Senior lifeguard.
Als Junior Lifeguard leer je te handelen en opdrachten uit te voeren tijdens een bewaking of reddingsactie. Als Lifeguard leer je leiding te geven over een ongeval of bewaking. Als Senior Lifeguard leer je om een grootschalig ongeval met meerdere acties te leiden en verschillende eenheden aan te sturen. 

Als je een (Senior) Lifeguard-diploma hebt gehaald, kun je jezelf nog specialiseren tot Lifeguard schipper of Senior lifeguard schipper. Hierbij leer je hoe je moet varen met een reddingsboot en tegelijkertijd leiding moet geven aan de bemanning. Als Senior Lifeguard schipper leer je om een grootschalig waterongeval te leiden en verschillende boten aan te sturen. De opleiding tot (Senior) Lifeguard schipper wordt op dit moment nog niet aangeboden bij Reddingsbrigade Breda. 

De waterhulpverleningsgroep traint iedere vrijdagavond van 21:15 tot 22:15 in zwembad Sonsbeeck. Daarnaast worden er regelmatig buitentrainingen georganiseerd.